De realisatie van Domotica of Huis Automatisering verloopt volgens onze mening in een drietal stappen, namelijk:

  1. Van een Standaard woning via een
  2. Gemakkelijke woning naar een
  3. Intelligente woning

De eerste stap om van een standaard woning naar een gemakkelijke woning te komen brengt de meeste kosten met zich mee. In een gemakkelijke woning worden de meeste apparaten namelijk elektrisch bedienbaar gemaakt. Denk hierbij aan het elektrisch bedienbaar maken van zonwering, rolluiken, verlichting, poortbediening, etc.

Eigenlijk vergelijkbaar met het moment dat TV toestellen en HiFi apparatuur van een afstandbediening werden voorzien. We kunnen ons apparaten zonder die faciliteiten nu nauwelijks meer voorstellen.

Het mooie van domotica komt echter pas tot zijn recht bij de volgende stap, namelijk het intelligent maken van de woning. De aangebrachte domotica installatie bepaalt dan namelijk zelf op welke manier en wanneer systemen moeten worden in- of uitgeschakeld. Waarom de verwarming immers op 20 graden zetten als er niemand thuis is; waarom de verlichting in de woonkamer aanschakelen als de bewoners in de slaapkamer zijn. Maar ook zonwering sluiten zodra de weersomstandigheden dat wenselijk maken; (dak)ramen sluiten als het begint te regenen, etc.