Een van de eerste keuzes waar u voor staat, zodra u domotica functies aan uw woning of bedrijfspand wilt toevoegen, is de keuze voor het te gebruiken protocol en een goede bijbehorende domotica controller.

Zelf hebben we in de afgelopen 20 jaar inmiddels meerdere systemen mogen gebruiken en uiteindelijk hebben we recentelijk voor eigen (stabiel) gebruik gekozen voor een op Z-wave gebaseerde Fibaro oplossing. Meer hierover vind u onder andere op onze privé website.

Grofweg zijn domotica installaties onder te verdelen in twee hoofdcategorieen, namelijk bedrade en draadloze installaties. Een bedrade installatie is daarbij wel het neusje van de zalm; stabiel, het minst storingsgevoelig maar ook peperduur.

Aanleg betekent het aanbrengen van zeer veel bekabeling en beschikbaarstelling van een of meerdere ruimtes waar de centrale apparatuur kan worden geplaatst. Deze installaties worden dan ook welhaast uitsluitend toegepast bij grotere nieuwbouwprojecten en bedrijfsgebouwen. Voor de aanleg van domoticainstallaties in bestaande particuliere bouw wordt daarom meestal gekozen voor een draadloze oplossing.

Voor de draadloze oplossingen zijn er inmiddels zeer veel producten op de markt, vaak met ieder hun eigen voor- of nadelen. De belangrijkste keuzecriteria:

  • Tweeweg verkeer mogelijk (terugkoppeling of schakelopdrachten worden uitgevoerd);
  • Ondersteuning van het gebruikte protocol door meerdere leveranciers (zoveel mogelijk voorkomen van leveranciersafhankelijkheid);
  • Wil ik een oplossing die "out of the box" zijn werk doet of wil ik hier zelf nog mee aan het experimenteren;