Op het moment dat er in Nederland gesproken wordt over een elektrisch bedienbare zonwering wordt er al snel gedacht aan een bediening via Somfy motoren. Geen slechte keus; een mooi en betrouwbaar product.

Het heeft echter ook zijn prijs en zodra je verder wilt uitbreiden ben je al snel weer aangewezen op de andere Somfy producten die meestal minimaal een factor twee duurder uitvallen dan producten die gebaseerd zijn op openbare of gepubliceerde standaarden.


Een kleine calculatie leert bijvoorbeeld dat het bij een installatie met 6 rolluiken of elektrisch bediende zonweringen al aantrekkelijker is om gebruik te maken van standaard motoren, Fibaro schakelaars en een domotica controller. Afhankelijk van de gekozen motoren blijft er  in veel gevallen dan zelfs nog voldoende geld over om een tablet aan te schaffen voor de bediening van de nieuwe zonwering of rolluiken al blijft bediening vanaf de vaak toch al aanwezige smartphone natuurlijk ook altijd mogelijk.

De nieuwe zonwering of rolluiken hoeven dan ook niet meer met de hand te worden bediend omdat deze besturing automatisch door de domotica controller kan worden uitgevoerd. Het mooie van een dergelijke keuze is dan dat een verdere uitbreiding van de domotica installatie zonder verdere grote investeringen kan worden doorgevoerd (zie voor een praktijkvoorbeeld ook onze privé site).

Kortom, het automatisch kiezen voor een bijna defacto standaard pakt financieel gezien in veel gevallen erg onvoordelig uit. Bij een nieuwe aanleg is het daarom verstandig om voor beide varianten een offerte te laten uitwerken.