Leuk al die achtergrondinformatie maar wat heb ik nu eigenlijk minimaal nodig voor een kwalitaitef goede beveiligingsinstallatie.

 

In grote lijnen komt het neer op de volgende componenten die moeten worden aangebracht:

Centraal meldpaneel met accu-noodvoeding;

Dit is het hart van de beveiligingsinstallatie waar de detectoren eventuele alarmcondities aan doorgeven. Dit meldpaneel zorgt er vervolgens voor dat aan de hand van de ingebrachte regels wordt bepaald wat er met een ontvangen alarm moet gebeuren, variërend van het aanschakelen van een sirene in de woning (buiten de woning is in Nederland niet toegestaan), het doorgeven van het alarm aan een alarmcentrale of het doormelden via één of meerdere telefoonnummers, het aanschakelen van een gekleurde flitslamp aan de buitengevel van de woning, etc.

  • Bedienpaneel;

Via dit paneel kunnen instructies aan de alarminstallatie worden doorgegeven. Bijvoorbeeld het inschakelen van het alarmsysteem, het resetten van alarmmeldingen, het definieren van nieuwe gebruikers, etc. Bij kleine eenvoudige alarminstallaties zijn meldpaneel en bedienpaneel soms in één en dezelfde behuizing ondergebracht.

  • Alarmsensoren:

Bewegingsdetectie, raam- en deurcontacten, rookmelders, etc.;

Naast alle bovengenoemde apparatuur moet vooral niet worden vergeten om vooraf een duidelijk ontwerp te maken van de beveiligingsinstallatie.

Wat moet er 's nachts worden beveiligd, wat moet er worden beveiligd als er niemand thuis is, zijn er nog situaties waarin er maar een deel van de installatie moet kunnen worden ingeschakeld.

Kortom, veel vragen waar met een goede voorbereiding onnodige kosten of een onbevredigend resultaat kunnen worden voorkomen.

Tenslotte ook niet vergeten om de personen die met de installatie moeten werken voldoende uitleg te geven. Zelfs de mooiste beveiligingsoplossingen hebben geen enkele zin als we er niet mee hebben leren werken.