Zo, u bent dus zojuist een trotse bezitter van een eigen domeinnaam op het internet geworden. U kunt ook al mail ontvangen en verzenden via dit nieuwe domein en nu denkt u natuurlijk al aan een mooie en flitsende website. Dat is prima maar vooraf zijn er toch een paar punten om bij stil te staan.

Wie gaat uw website bouwen. Wilt u dit zelf doen of geeft u de opdracht aan iemand anders? Het bouwen van een website kost veel tijd en kan afhankelijk van uw wensen dus veel kosten met zich meebrengen. Zelf doen valt meestal ook tegen. Als het goed is brengt uw bedrijf meer dan voldoende werk met zich mee en vaak wacht de administratie in het weekend ook al.

Hoe wilt u wijzigingen aan uw website doorvoeren? Indien u voor iedere kleine wijziging weer iemand anders een opdracht moet verstrekken is de lol er al snel af. Gevolg is dan een website die jaren achtereen hetzelfde blijft en daardoor nauwelijks nog van toegevoegde waarde is voor uw bedrijf. De enige functie die dan overblijft is een on-line visitekaartje met telefoonnummer op het internet. Voor andere informatie zal al snel niemand uw site meer bezoeken.

Wij adviseren daarom altijd om  gebruik te maken van een systeem waarbij u zelf toch zeker kleine tekstwijzigingen of aanvullingen kunt doorvoeren. Grotere aanpassingen kunt u eventueel eenmaal per kwartaal of half-jaar op uw aangeven door een andere partij laten doen die hiervan haar werk heeft gemaakt. Hebt u hiervoor zelf de tijd en de mogelijkheden dan scheelt dat natuurlijk weer in de kosten.

Om dit te kunnen realiseren is de keuze voor het bouwen van een website op basis van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) zeker aan te bevelen. Hiermee kunt u zeer eenvoudig ook zelf teksten en/of afbeeldingen toevoegen of wijzigen. Kies daarbij een bekend en veelgebruikt CMS zodat u niet aan één leverancier gebonden bent. Een door de leverancier ontwikkeld "superieur systeem" is misschien wel mooi maar zodra u van leverancier wilt wisselen kunt u weer opnieuw beginnen.

Een aantal populaire CMS systemen van dit moment zijn o.a.: WordPress, Joomla, Drupal, Typo3, Xoops en nog vele iets minder toegepaste producten. De genoemde pakketten hebben allemaal een ding gemeen, ze zijn vrij te gebruiken en u betaalt alleen voor eventueel support of het ontwikkelen van uw website.

Voor particulier en kleinzakelijk gebruik wordt vaak gestart met WordPress. Dit pakket is redelijk snel onder de knie te krijgen en een eerste website is al redelijk snel gemaakt. In de tijd dat we vanuit SoHolutionTM dit soort diensten aanboden hebben we echter steeds veel mensen al binnen het eerste jaar over zien stappen naar Joomla omdat dit pakket meer uitbreidingsmogelijkheden biedt.

Ook deze eenvoudige site die u nu bezoekt is opgebouwd met Joomla en als de tijd het toelaat kunnen we daardoor af en toe ook zelf nog wel eens iemand van dienst zijn met de bouw van een eenvoudige website. Doordat Joomla zo'n enorm populair CMS is geworden zijn hiervoor enorm veel partijen te vinden die hierin iets voor u kunnen betekenen. Veel aanbod betekent ook hier dat de tarieven hiervoor zeker niet de hoogste zijn.